ToimistoSissit ToimistoSissit

Liity ilmaiseksi!

Saavuta lukijasi selkotekstillä 28.5.2024, Helsinki ja 19.9.2024 verkossa

Ilmoittaudu 28.5., Hotel Haven Ilmoittaudu 19.9., verkko

Miten saat sanomasi perille sillekin, jolle yleiskieli on liian vaikeaa? Miksi selkotekstin käyttöliittymä on vielä tärkeämpi kuin tavallisen selvän tekstin? Ja miksi tekoäly ei vielä palvele kunnolla selkoistamisessa?

Sisältö

Saavuta lukijasi selkotekstillä -koulutuksessa perehdyt selkokieleen ja lukemisen psykologiaan ja harjoittelet selkoistamista ja selkotekstin laatimista. Valitset lukijallesi parhaiten sopivan näkökulman ja tyylin, innostat häntä tarttumaan tekstiin ja autat häntä ymmärtämään lukemansa. Muokkaat tekstisi ulkoasua niin, että sitä on helppo lukea. Vältät liioiteltua opettavaisuutta ja holhoavuutta ja saat lukijan kokemaan, että arvostat häntä.

Opit valmennuksessa selkotekstin reseptin, joka auttaa sinua kirjoittamaan selvästi ja ymmärrettävästi. Siksi valmennuksesta hyötyy jokainen, joka haluaa oppia kirjoittamaan nykyistä selvemmin.

Työtapa

Tekstien analysointi, keskustelut, harjoitukset.

Kenelle

Jokaiselle sihteerille ja assistentille, joka haluaa selkoistaa tai vain selventää omia ja organisaationsa tekstejä.

Hyödyt

Valmennuksen jälkeen

 • osaat kirjoittaa niille, joille yleiskieli on liian vaikeaa
 • kirjoitat selvästi ja ymmärrettävästi, mikä on keskeistä saavutettavuuslain noudattamisessa
 • tiedät, miten selkoteksti eroaa selvästä tekstistä
 • selkoistat omia ja muiden tekstejä helposti ja nopeasti
 • vältät selkotekstin laatijan sudenkuopat
 • lukijasi sitoutuvat tekstiisi ja toimivat toivomallasi tavalla eivätkä joudu käyttämään aikaansa lukemansa selvittämiseen.

Selkokieli lyhyesti

Miksi selkokieli edistää saavutettavuutta?

Hallintolaki velvoittaa viranomaisen käyttämään selvää kieltä. Samaa edellyttää saavutettavuuslaki. Selvä kieli on kuitenkin liian vaikeaa noin 750 000 suomalaiselle. He tarvitsevat selvän kielen sijaan selkokieltä.

Selkokieli auttaa heitä arjen tilanteissa, opinnoissa ja työelämässä ja siinä, että he pystyvät toimimaan suomalaisen yhteiskunnan tasaveroisina jäseninä. Siksi selkokieli ehkäisee syrjäytymistä ja edistää saavutettavuutta.

Mitä selkokieli on?

Selkokieli on suomen kielen muoto, jonka rakenne, sisältö ja sanasto on ymmärrettävämpää ja luettavampaa kuin yleiskieli. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Siksi selkotekstissä selitetään asioita, joita yleiskielisessä tekstissä ei selitetä. Myös selkotekstin ulkoasu eroaa muista teksteistä.

Sama selkokielellä

Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on selvempää kuin tavallinen yleiskieli.

Selkokieltä tarvitsevat ihmiset, joille yleiskieli on liian vaikeaa.

Siksi selkotekstissä kerrotaan asiat niin, että lukija ymmärtää kaiken varmasti, ja teksti on aseteltu niin, että sitä on helppo lukea.


Hinta

295.00 € + alv 24%, yhteensä 365,80 €

Hinta sisältää koulutuksen, materiaalit, aamukahvit ja lounaan.

Haluaisitko osallistua mieluummin etänä 19.9?

Jos tämä koulutus kiinnostaa, mutta ajankohta ei sovi tai jos osallistut mieluummin etänä, sama koulutus järjestetään syksyllä verkkokoulutuksena 19.9. klo 9.00-12.00.

Hinta verkkokoulutuksesta
250 € + alv 24 %
SissiPassilla 220 € + alv 24 %


Kouluttaja

Viestintävalmentaja Sirke Lohtaja-Ahonen, FM, on lukijalähtöisen kirjoittamisen mestari ja ihmisten innostaja, jonka intohimo on kielen voima. Hän tekee tylsistä asioista kiinnostavia, vaikeista helppoja ja saa ihmiset näkemään vahvuutensa viestijöinä. Sirke on kirjoittanut kumppaninsa Riston kanssa Suomen suosituimman palautekirjan Palaute kuuluu kaikille.

Sirke on työskennellyt viestintäalalla yli 30 vuoden ajan, pitänyt lähes tuhat valmennusta ja saanut valmennuspalautteiden keskiarvoksi yli 4,5 asteikolla 1–5. Erityiskiitosta hän on saanut käytännönläheisyydestä, kannustamisesta ja turvallisesta tunnelmasta.

Sirke on pitänyt ToimistoSisseille useita kirjoittamisen ja viestinnän koulutuksia ja saanut erinomaista palautetta vuosien varrella tilaisuuksiin osallistuneilta ToimistoSisseiltä käytännönläheisestä ja innostavasta otteestaan sekä konkreettisista vinkeistään.

 • Ihana Sirke! Iloinen, kannustava, piti mielenkiinnon koko koultuuksen ajan yllä, vaikka koututus zoomin kautta. Todellinen ammattilainen!
 • "Aivan superloistava kouluttaja ja esiintyjä ja piti päivän mielenkiintoisena. KIITOS!"
 • "Erittäin asiantunteva kouluttaja, mutta niin rento ja eläväinen, että parempaa ei olisi voinut olla. Mahtava tyyppi!"
 • "Elävää ja innostavaa esiintymistä. Tykkäsin todella. Ehdottomasti suosittelisin kouluttajana."

Lue lisää ToimistoSissien kommentteja Sirken koulutuksista.

Ohjelma ja aikataulu

Klo 8.45 Kokoontuminen aamukahveille

 • osallistujien esittäytyminen

Klo 9.00-12.00 Koulutus: Saavuta lukijasi selkotekstillä

 • Selkokieltä vai selvää yleiskieltä?
 • Selkokirjoittajan ja selkoistajan 5 + 1 tärkeintä taitoa
 • Tukenasi selkotekstin resepti
 • Selkoteksti ja tekoäly
 • Käsitteistä konkretiaan
 • Rakenne, sisältö, sanasto, ulkoasu
 • Tuo lukija tekstiin
 • Valitse näkökulma ja tyyli
 • Kontekstikuilu vai yhteinen pinta?
 • Tiivistä, taustoita, tarkenna
 • Hae palautetta

klo 12.00-13.00 Lounas

 • Hotel Haven esittäytyy

Paikka

28.5. Hotel Haven, Uninoninkatu 17, Helsinki.

19.9. Zoom


ToimistoSissit keräävät vinkkejä hyvistä yhteistyökumppaneista

Hotel Haven kuuluu Strawberry-hotelleihin. Strawberry on uusi partneri ToimistoSissit-verkostossa. ToimistoSissit kerää sivustolleen assistenttien arvostamien palveluntarjoajien verkostoa, jotta sinunkin on tapahtumia järjestäessäsi helppo löytää hyviä kontakteja ja yhteistyökumppaneita järjestämiisi kokouksiin, juhliin, virkistyspäiviin ym. Löydät kollegoiden suosittelemat palveluntarjoajat täältä. ToimistoSissien parnteriverkostoon ja heidän tarjontaansa pääset tutustumaan uutistaululta.

Sissi-kollegat suosittelevat Hotel Havenia:

”Havenin auditoriossa olemme järjestäneet useamman kerran aamiaistilaisuuksia asiakkaille, ja kaikki on toiminut huippuhyvin. Henkilökunta on sydämellistä, tarjoilut erinomaiset, sijainti keskeinen ja miljöö vailla vertaa. Majoituspalvelut toimivat myös erinomaisen hyvin. 10+”
Viivi Nieminen, Toimistopäällikkö, Tekir Oy

Onko sinulla hyviä kokemuksia Hotel Havenin palveluista?

Käy lisäämässä suosituksesi Hotel Havenin palveluista tästä. Tai onko sinulla vinkkejä ToimistoSisseille muista, hyvistä yhteistyökumppaneista. Lisää vinkkisi ToimistoSissien listoille tästä


Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Valmennus Oy Liitoksen, Hotel Havenin ja Strawberryn kanssa.